Sunday, 31 October 2010

Melayan Kupu-kupu...



Melayan kupu-kupu...
itu la keje ku selain melayan keje kat ofis tu...
aku ada ramai kupu-kupu..
tapi kupu-kupu spesies lelaki yg paling aku rapat sekali...
kenapa ea..?
sebabnye aku ada ramai kupu2 lelaki laaa...
takkan takde kupu-kupu perempuan kot ?
Ada... tapi ape hal ntah boleh lg rapat ngan kupu2 laki...
since arwah tak ade makin menjadi-jadi plak rapat nye...
apa best sangat ke melayan kupu-kupu laki ni..?
syok memang syok...sbb kepala depa gile-gile...
almaklumla smua muda remaja lagi...
lebih kurang macam ulat bulu yg baru nak bertukar jadik kupu-kupu tu...
hah! macam tu la perangai depa
pening memang pening ....
paling nyampah skali bab awek mengawek ni...macam takde bende lain dalam fikiran...
lagi satu menyampah bila ada 1-2 ekor kupu-kupu ni yang kaki mengepow....fuhhh...panasss je rase...
layankan je la kan...nak wat camna dah naseb badannn...
tapi ada yg tak bagusnya asek melayan kupu-kupu lelaki mude remaja ni...
bila mana diri jadi tak sedar diri hilang akal rasa macam muda remaja lagik
yang kenyataan sebenar-benarnya adalah SANGAT bukan muda remaja lagi...
dan lagilah hilang akal bila kadang-kadang melepak dengan rakan sebaya, menjadi lost & ketinggalan ... haruskah begitu perasaannya..?............
hai Cik Zy silalah kembali ke pangkal jalan...
siapa nak tolong Cik Zy kembali ke pangkal jalan...??
Sendiri mau ingat daaaa


Just sharing....

Wednesday, 27 October 2010

Asam Pedas Tetel

Weekend lepas pi Melaka....trip ngan kawan-kawan masa master dulu....dah plan dari last month ...tapi baru this month menjadi...
agenda utamanya ...jalan-jalan cari makan sambil merapatkan siratulrahim....

Hari pertama
Makan tengahari :-
Lokasi :Tanjung Emas Muar , dekat kawasan gerai-gerai bumbung warna biru, kami makan digerai hujung kanan sekali no. 1 kalo x salah
Menu:Asam Pedas kepala ikan Mayong bersama ulam-ulaman, Mee Bandung Muar (yang dikongsi bersama) & lai chee kang
Komen: Memang sedap,isi ikan dia lembut....ini kali kedua makan kat sini ni...kali pertama makan bersama famili termasuk arwah sekali selepas buat urusan di pejabat tanah

Menu makan malam:-
Lokasi: Portugis Square , nearby Jalan D'Albuquerque (Mostly Portugis & Chinese) - gerai yg akhir skali, dekat dgn gerai jual manggo juice
Menu: Terung bakar black pepper (harus dicuba), scallop butter garlic, chili crab (best), ikan jenahak bakar portugis style (marvelous)
Komen: Murah, sedap dan berbaloi....ketam 1.25 kg =RM 50 dan ikan bakar jenahak = RM 20

Hari kedua:

Makan tengahari:
Lokasi: Kawasan kedai berhampiran Hotel Seri Costa, restorannya berdekatan dengan Hair Professional Academy
Menu: Asam Pedas Tetel & sayur-sayuran
Komen: Kesedapan pertama kali merasa asam pedas tetel yang tak dapat dilupakan...

Minum petang:
Lokasi: Donald & Lily berhampiran Jonker street
Menu: cendul special (ada sagu )

P/s : Sorry no picture sebab dah syok sangat makan.....

Just sharing....

liking the dislike....liking the forbidden...

confuse kan tajuk entry kali ni.... seconfuse orang yg menaip entry ni jugak....
tapi saya tak dibenarkan confuse lebih2....nanti bertambah stress...
bile stress symptom2 anxiety akan bertambah hebat...

dah muncul dah pon symptom2 tu arini.....
sungguh tak suka...sungguh menyakitkan mental dan fizikal....
tapi saya kena sabar banyak2...ini dugaan saya...

saya perlu buat apa yang saya perlu buat...
tapi saya belum pasti apakah tindakan yang patut saya buat...

jadinya saya mencari tips untuk masalah saya di sini -----> http://www.anxieties.com/gad-step1.php

dan salah satu tip dari link di atas adalah berikut:

"If you need a little more stimulus to draw your attention, then wear a rubber band on your wrist. When you yell "STOP," snap that rubber band at the same time. "Ouch!" Exactly! Now what are you paying attention to? That stinging wrist. For a split second you have left your worries and shifted to some other experience. You have created a space for a new focus of your attention."


Kepada sesiapa yang mengenali saya... harap-harap sekarang anda semua dah tahu kenapa saya pakai rubber band kat tangan sya ni....



Just sharing....

Thursday, 21 October 2010

Sorry Chong...can't help myself not to upload..

video



Just Sharing

video

Saturday, 16 October 2010

Panic Attack - Summary

A panic attack is a sudden rush of uncomfortable physical symptoms coupled with thoughts of impending doom (making a scene, heart attack, not being able to breathe). Although the first panic attack may take place in a distinct situation, further episodes are unpredictableas to time or place.One or more uncomfortable physical symptoms will be present in a severe form during an actual panic attack, such as increased heart rate, dizziness or lightheadedness, shortness of breath, inability to concentrate, and confusion.

After a number of panic episodes, the individual can become afraid of being a helpless victim of panic. He or she may hesitate to be alone, to venture far from home, or to be in public places. Even when not experiencing an anxiety attack, the person with panic attacks often becomes increasingly nervous and apprehensive. He or she attempts to remain physically and psychologically tense in preparation for the next attack.


by Anxieties.com

Just sharing....

Tuesday, 12 October 2010

Berkelana di Pantai Kelanang






Just sharing....

10.10.10 Hari Kesihatan Mental Sedunia

10.10.10 atau 10 Oktober 2010 merupakan Hari Kesihatan Mental Sedunia.

Penyakit mental melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh menyebabkan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah laku seseorang yang mengakibatkan gangguan untuk menjalani aktiviti seharian dengan baik.

Mengikut NHS, sekitar 1 daripada 4 orang akan terjejas oleh isu-isu kesihatan mental seperti tekanan dan kemurungan.

Sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia ini mengingatkan saya kepada seorang kenalan, abang Muzafar (bukan nama sebenar) yang merupakan senior semasa menuntut di Leicester, United Kingdom.

Saya mula mengenalinya ketika dia berada di tahun akhir pengajian perubatan. Dia seorang yang peramah. Namun menurut senior-senior lain, dia pernah mempunyai masalah mental selama beberapa tahun di medical school sehingga terpaksa bercuti dari belajar selama setahun.

Saya berminat untuk mengenalinya dengan lebih mendalam. Jadi, saya menjemputnya datang ke rumah saya beberapa kali. Alhamdulillah pelawaan saya diterima.

Sepanjang dia menziarahi saya, sempat kami masak bersama-sama. Pastinya, pelbagai perkongsian hidup dan tips memasak yang dikongsi semasa kami memasak.

Suatu ketika, azan telah kedengaran (rumah saya berhampiran dengan masjid). Maka saya mengajaknya dan rakan serumah untuk solat berjemaah. Usai solat, kami membuat sesi usrah/perbincangan kecil untuk ingat-mengingati sesama kami.

Abang Muzafar jarang berkata-kata ketika kami membincangkan soal agama. Namun ketika perbincangan itu, dia kelihatan ingin berkongsi sesuatu. Maka, kami amat mengalu-alukan perkongsian daripadanya.

"Dulu aku memang sembahyang penuh. Suatu ketika, akibat tekanan belajar medik dan masalah kehidupan lain, aku mula tinggal solat sikit-sikit. Mula-mula tinggal solat sunat. Kemudian, tinggal satu daripada lima. Lama-lama tinggal semua. Sebab tu wayar kat kepala aku putus," kata abang Muzafar.

"Jadi korang kena jaga solat kalau taknak jadi macam aku," tambahnya.

Walaupun perkongsiannya ringkas sahaja namun ia amat bermakna untuk kami. Kadangkala kehidupan sebagai seorang pelajar perubatan menyebabkan kita tertekan terutamanya ketika peperiksaan sudah hampir. Namun jangan sekali-kali kita meninggalkan solat kerana selain ia adalah satu kewajipan, ia mampu membantu mengurangkan tekanan yang kita hadapi.

Semoga kita semua dapat sama-sama menjaga kesihatan mental masing-masing.

"Kekayaan terbesar adalah kesihatan." -Virgil

Selamat Hari Kesihatan Mental Sedunia.

www.iluvislam.com


Just sharing....

Monday, 11 October 2010

ten ten ten

10.10.10
its a nice number...
10/10/10
once in a century
10-10-10
an auspicious date..
characterized by success and prosperous some say...
a good day to tie the knot...
a good day for wedding registration...

but i don't think most of us remember
10 October is also World Mental Health Day

i came to realized that a year ago, when i decided to open this blog it was dedicated to help me dealing with my mental status, to find friends who has similar problem and to share my experience struggling with GAD & depression. That's why i named the blog as mymentalhealthblog.
however as time goes by, the content of the blog have focused more about my daily experiences and only occasionally i do write about mymentalhealth. It is not that my illness have totally gone, its just that maybe i felt a bit reserved when i knew that some of the readers are my real life friends and family members. Yesterday when one of my cousin knew about this blog, i felt like i want to make it a private blog.....why i felt that way..? because not everyone actually really understand having the illness....and even some doctors (physician/doctors that i met during relapse episodes because i'm unable to make appointment with psychiatrist immediately ) look at it as the weakness of the individual....but i will try my best to serve this blog as it was intended in the beginning regardless of what other people might think... :)


Just sharing....

Saturday, 9 October 2010

~~ Live From Banting~~

Tengah menggunakan komputer cuzzin ku yang sungguh old skool....rasanye komputer dia ni mau dah berusia 7-9 tahun berdasarkan pemerhatianku dari warna keyboard & monitornya yang sudah kekuning-kuningan.....

tak pe la...demi semangat berblogging....redah saja lah....

takde pe sangat yang nak dicerita....
pagi tadi macam biasa pukul 11:30 pegi kelas mandarin...tapi laoshi datang lambat pulak....
"lushang saiche" katanye.....
mintak kebenaran nak balik cepat arini sebab nak gi kenduri kahwin Raja Khairul Nizam kat Bangi....
dah kawin dah mamat ni......hehehe....semoga berbahagia ke akhir hayat.....barang yang lepas usah dikenang ye..

selepas kenduri kawen kami terus shoot pergi Banting .... PakNdak ada wat open house plak....
sesambil tu nak bincang hal tanah pusaka Atok yang tetibe telah 'ter'pindah milik kepada kami setelah arwah takde...
Kami memang berniat nak bagi balik tanah tu kat Atok.....ye la...memang bukan hak kami pon...

Leceh sebenarnya nak uruskan penukaran nama hakmilik barang kepunyaan orang yang dah tiada ni...
Baik kereta, rumah, tanah, duit dalam bank...Kena pergi Amanah Raya untuk dapatkan borang pastu Mahkamah Syariah untuk dapatkan Sijil Faraid...etc...etc....Harta bukannya banyak mana pun...ciput je...

Kereta la yang paling haru....sebab nak renew roadtax tetibe orang tu mintak surat Amanah Raya plak....so kereta tu tak bleh ke mana la sangat... tersadai la gamaknya....

Semoga dipermudahkan segala urusan....Amin


Just sharing....

Thursday, 7 October 2010

Tahukah Anda? Harga minimum setem untuk pos surat

"Akak... saya nak beli setem 30 sen, ada jual tak kat sini....." aku bertanya kat akak pekerja di Star Enterprise....kedai stationary yg terglemer di Taman Tun....
Dari zaman kanak-kanak hingga ke zaman dewasa kedai ni memang sentiasa menjadi kunjunganku ....

"30 sen..? Awak nak pos apa? "
Aikss...pelik sungguh aku dengan soalan akak ni....lagi mau tanya aku nak pos apa......busy body je kan akak ni....

"Saya nak pos surat biasa je kak....Alamat surat tu pun kat kota damansara seberang nun tu je" Aku berkata sambil menunjukkan surat yang ingin aku poskan....dah siap tulis alamat lagi kat sampul tu....cuma tinggal nak tampal setem je.....

"Kalau beli setem 30sen mana sampai dik surat tu......sekarang ni kalau nak pos surat kena pakai setem 60sen......"

"HAH..!!! 60sen !!! mahalnya!!! sejak bila nak pos surat sampai kena beli setem 60sen ni kak ?" serius tergezut dan macam tak percaya je dengan statement akak tu.....

"La... tak tau ke ? Sebelum ni pon orang dah pos surat pakai setem 50sen......setem 30sen tu dah zaman tok kadok dah tu....."

Huh ...terkena aku....nampak sangat dah lama tak pos surat....

"OK lah kak....bagi saya setem 60 sen"

Balik rumah....aku tanya kat adikku....
"Ko tau tak harga setem sekarang nak pos surat berapa sen "

"30 sen" dengan penuh yakin adikku menjawab......

"Hahahaha....ko tau tak harga setem dah naik 60sen "

"Hah !!! Yeke...? Laaa.....padan la.... aku ada pos surat kat sekolah, lepas tu banyak pulak dapat notis dari pos Malaysia yang harga setem tidak mencukupi.....tapi aku buat dunno je.....ingatkan tipu..."
buat pengetahuan anda semua...adikku bekerja sebagai cikgu sekolah rendah....

Kesimpulannya: Bukan saya je yang tak tahu mengenai harga baru setem ni.....ramai lagi rasanya......adakah anda termasuk dalam kelompok yang sama dengan saya dan adik saya ?


Just sharing....

Monday, 4 October 2010

Puan Zy ?

Ahaks....berangan je lebih...sejak bile ade laki ni?
Pelik memang pelik....
Sejak 2 menjak tukar pakai tudung fesyen yang ala-ala rahib ni ...(bak kata orang la tp sebenarnya tak tau ape nama fesyen tudung ni)
Bila pegi pasar ke pegi kedai ke pegi restoran ke..
Selalu bebenor la plak orang panggil puan...ahaks..

mula-mula terasa diri ni tua gile bila orang panggil puan ni...
Dok asik terpikir...Dah ada rupa ala makcik-makcik ke aku ni yg sebabkan depa ni dok panggil aku puan ?

Huh...taknak ngaku makcik walaupun sebenarnya memang dah jadi makcik pon...ahaks...
Anak sedare sepupu sendiri pon tak panggil makcik...ahakss....
saja tak bagi kang rasa tua....mengada-ngadakan je kan....nak prasan muda remaja je..

Lantas bila org dah mula panggil puan ni...slalu la tengok belek muka sendiri kat cermin ....
Sebelum ni memang jarang belek muka pun kat cermin kecuali bila nak pakai moisturizer & foundation ...
Skrang ni asek dok belek sebab nak tengok tahap mane ke'makcikan'ku sekarang ni....
kena selalu pantau...agar tak jadi makcik dengan terlalu cepat...

lagi satu pelik kalo pakai tudung ala-ala selendang plak....takdepun org nak panggil puan....
kalau tak pakai cermin mata..lagilah...siap ade yg tanye belajar kat u mane lagi ade la.....hua.hua.hua.....prasan lagi....
Adakah pemakaian style tudung dapat mengambarkan betapa makcik nye wajah seseorang itu ?
MMmmm tak tau la....

Tapi saya nak nasihatkan diri sendiri.,...
Jangan nak perasan muda remaja lagi yer....huhu...



Just sharing....

something funny...

it's no laughing matter....not intended to make anyone to laugh out loud...
but it is something funny to me..... a kind of weird too...
and the O&G that i saw thought this way too...
she laughed when i told her ...but my psychiatrist didn't laughed at all....

i think many women who takes hormone pills or so called birth control pills having difficulties to maintain their weight because the weight will gain slightly ...
but for me...my weight will reduce about 5kg if i take the pills to regulate my period for more than 3 months...
that's a lot of kgs you know & as easy as that...
no need slimming sanctuary, london weight management, marie france bodyline etc ...etc...just the pills...

but now it has been more than a year that i've stopped taking the pills.... and my weight have gained back to the time before the pills....
haha......and its hard to reduce to 5 kg even i've controlled my eating habits...

when i told this problem to my O&G ...she laughed and make a weird look at me....
she said 'so many people have gained weight by taking these pills but you are losing your weights...?'...she unbelievably asked me back my question to her ....
but when i told my psychiatrist......she instantly identified water retention as the culprit and explained; what i've lost is not fat but water that had retain in my body for so long which caused by my hormone imbalance....

mmmm......now i'm considering taking back the pills......


Just sharing....