Tuesday, 4 February 2014

Tips Jimat Melancong ke Jepun

Tahun 2012 ..pertama kali ku jejak kaki ke Osaka Jepun bersama dgn opismate ku....
Masa ni ku pergi bulan Disember ....sejjoookk....!!
time ni jugak first time aku merasai kesejukan yang amat sehingga ke negative 5 darjah selsius....

Pengalaman pergi Jepun 2012 tak sempat pulak ku coretkan kat dalam blog ni...
Biasala ...sindrom malas melanda....hehehe

Trip ni opismate ku yang ajak....trip ala ala backpacker yang tak berapa nak backpacker laaa..
opismate ku ini pernah gi Jepun dan husbandnya pon penah kursus di Jepun...
So aku kompiden la nak follow cuti ala backpack dia ni...

Banyak tips berguna ku dapat ...so skrang aku nak share di blogspot ku..
Entry ni jugak macam nak refresh memori aku ke Jepun sebab bulan April 2014 ni aku bakal ke Jepun lagi... :)

Banyak persediaan yang di buat melalui Internet tanpa sempadan jer....
Jepun adalah mahallllll.....masa ku pergi 1000 yen -> RM35-37 oleh itu kami mengamalkan tips jimat jimat.

1. Bawak bekalan makanan yang mencukupi dari Malaysia .... Jenama Brahim jadi pilihan utama...serunding ikan...ketupat nona...Maggie....

Note: Semasa mengisi borang imigresen/kastam Jepun dalam penerbangan...beras antara barang yang perlu di declare.... tapi kami cuma biarkan kosong saja di ruangan tu...  tak tanda apa apa pon

2. Bawak sudu, garfu & tupperware yang boleh guna dalam microwave juga...

3. Pastikan tempat tinggal di Jepun mempunyai little kitchenette .... so senang nak masak ... & bole berjimat..

Add caption

Dapat little kitchen macam ni pon dah cukup..

Selain little kitchen....lokasi tempat tinggal di Jepun juga sangat penting....pastikan tempat tinggal tu dekat dengan stesen train @ subway ....dalam 5-15 minit jalan kaki ke stesen sudah memadai..... nak angkut beg ketika pergi balik airport pon senang nanti.....

Kalau bolehla....carilah tempat tinggal dekat dengan salah satu stesen JR (Japan Railways) Line sebab itu adalah perkhidmatan train utama di Jepun...

Korang boleh refer kat website ni https://www.airbnb.com .. banyak pilihan yang ada...dari menyewa keseluruhan rumah ataupun sewa bilik jer....tapi saya prefer sewa satu rumah... privacy sikit....



Segala detail tentang rumah-rumah sewa ni juga diterangkan dengan lengkap...nak book online pon boleh :)



4. Rancang perjalanan dengan betul....buat itinerary tentang target-target tempat yang hendak dilawati...
banyak tempat yang menarik di Jepun ni.....saya pilih tengok kat website ni....sebab banyak info menarik...








5. Setelah senaraikan tempat-tempat yang ingin di lawati ...Silalah google bagaimana nak pergi ke tempat-tempat tu.....Sila gunakan train, subway & bas sepenuhnya....jimat memang sangat jimat.....tapi kena buat extra research untuk cara bagaimana nak pergi ke sesuatu destinasi tu.....dan website ni sangatlah membantu ...!!! (kenapa la Malaysia takde website cam ni...huuuu)..

notes: shinkansen atau keretapi laju sngatlah mahal....tapi kalau teringin nak merasa macam mana naik shinkansen ...cubala naik ke destinasi yg dekat dekat je...yg hanya 20minit pon boleh sampai...dan kalau nak jimat beli tiket one way sajaa...heheh.

http://www.hyperdia.com/en/


Siap bagitau berapa tambang...masa perjalanan yang di ambil....sangat detail ok...dan sangat mudah ..


6. Kurangkan shopping....!!!! haaa tip ini memang sangatlah boleh menjimatkan duit dengan banyak nya....
Silalah hanya shopping souvenier kat orang-orang spesel je....tak perlu nak bagi satu opis....kalau nak bagi satu opis pon belilah yang dalamnya pakejnya boleh share ramai-ramai....hehe

7. Sesiapa yang ada smartphone tu....silalah download app currency converter.....aku takde spesifik app yang nak di suggestkan kan....tapi buat masa ni aku guna Currency Calculator....App begini bagus untuk keep track perbelanjaan kita dalam Ringgit Malaysia....

8. Sila la bawak poket dictionary Jepun ->English & English ->Jepun.... sangat berguna di masa-masa kecemasan..

OK Sekian....Harap berguna... :)





Just sharing....

15 comments:

  1. Bagus tip2 ni...(y)
    April ni gi mana pulak? Tokyo ke?
    Nak gi Jepun jugak...uwaaa!!!

    ReplyDelete
  2. Mau ikot ? Jom ar siti.....ni pon gi gegurl 2 org jer....

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Alaa...bestnye..

    Kita susah nak dpt cuti skrg ni...bos dah bg warning awal2, "kalo bos (merujuk pd diri dia sendiri) u x dpt cuti, u pun x boleh amik cuti."

    Huhu....sedih x, sedih x...

    ReplyDelete
  5. alamak...macam tu pnye bos pon ada....huhuhu..
    jom laa jom laa...

    ReplyDelete
  6. Brp haribulan g? Brp hari? Nk try tanya bos kot2 dia bg...huhu

    ReplyDelete
  7. Try la....try la tanyaaa...
    17 April - 26 april

    ReplyDelete
  8. tgh pening menggugel info japan nih

    nak follow uols bleh

    ReplyDelete
  9. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Best2.. moga one day dpt pg jepun jugak... huhuhu

    ReplyDelete
  11. info berguna satu masa nanti kalau nak ke jepun...hehehehe

    ReplyDelete
  12. Planning ke jepun next year.
    Alhamdulillah tq atas sharing.
    Sangat berguna.
    Mmg nak sgt travel sendiri without agent.
    Jemput ke blog sy jugak ye.
    Sedikit pengalaman travel dr sy.

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete