Friday, 11 October 2019

Hanya 3 Hari di Bali Apa Nak Buat = Halal Trip

3 hari jer di Bali....??? Memang sekejap sangat tu...itu la masalah utama bagi orang yang tak banyak cuti tahunan... Tapi gatal2 nak pergi bercuti juga... MACAM AKU!!!

Tip 1.

Jangan bercita2 besar sangat nak cover seluruh pulau Bali tu...dah la flight KL-Bali makan masa 3 jam sehala.... Tup tap tup tap.... Sebenar-benarnya hanya ada 2 hari ngam2 je untuk pusing2 di Bali.... Yang selebihnya kat dalam flight, kat airport, checkin checkout hotel dan juga melayan macet di Bali.

So untuk jimat masa, pilih satu bahagian di pulau Bali yang mana di situ lah hotel kamu bermalam dan di situlah juga tempat2 yang nak dilawati yang jaraknya dari hotel tak lebih dari sejam perjalanan.

Aku pilih Ubud... Sebab masa tu mood nak tengok pemandangan yang hijau2... Dan Ubud terkenal dengan area sawah padi (Tegalalang), pura (Hindu temple) dan air terjun. Kat Ubud juga ada Ubud Market tempat shopping yang best juga di Bali.

FYI, Dari aiport Bali ke Ubud ambil masa sejam lebih juga..... Layan macet..





Tip 2.

Lepas settle checkin... Carilah kedai sewa motorsikal.... Errrkk... Skooter yang sebenarnya....

Aku memang rekemen la merempit ni kat Bali... U can beat the traffic and jimat masa...

Harga sewa pon berpatutan.... Tak sampai 50 hengget sehari....




Tip 3

Pilih la hotel yg ada sawah padi.... Hehehe... Kat Malaysia susah kot nak cari hotel 3-4 bintang dalam sawah padi..... So memang aku rekemen sangat.. Sambil mandi swimming pool, massage, breakfast dan morning walk dapat fefeeling depan sawah....

Kami pilih Plataran Ubud Hotel and Spa.


Breakfast with a view... Hari kedua breakfast siap ada pekerja spa datang buat shoulder massage free lagi... Huhu


Tip 4

Makanan halal senang tak....? Alhamdulillah byk makanan halal..tapi apa2 hal pun kena hati2 juga... Rajin2kan la baca menu tu...
Kebanyakan penduduk di Bali beragama Hindu... Maka tak heranlah jika makanan yang famous kat Bali ni ialah Babi Guling.

Kami ni peminat nasi padang... Tapi nasi padang kat Malaysia mahall wooo... Soooo...Sepanjang kami di Bali kami pulun la pekena Nasi Padang... Ssbab kat sini murah dan sedappp!!

Saya rekemen...

1. Rm Putra Minang Masakan Padang
Kedai ni depan stesen minyak yang ada ATM CIMB.... Tutup pukul 4 pagi.... Jadi sapa yg kebulur tengah malam tu... Leh la pegi sini... Lauk tak berapa banyak pilihan.... Tapi ok la, sambal hijau dia sedap dan tak pedas sangat... Murah pon murah.... Depan kedai ni ada gerai jual murtabak manis gebu gebas....

2. Pitri Minang Masakan Padang
Banyak pilihan lauk... Bila time makan memang beratuq orang datang bungkus kat sini... Harga ok... Masih reasonable...

Ya Aullah.... Rindunya nak makan nasi Padang kat Indon..., uwaaaa


Tip 5

Sigh seeing....

Tegalalang



Pura Tirta Empul

Local Balinese getting ready for Kuningan Festival





Just sharing....

Monday, 30 September 2019

Pokok Goji Berry Saya Dah Berbuah!!!

Girang rasa hati bila pokok yang di jaga mula dari tinggi sejengkal sahaja, sekarang dah membesar dengan jayanya.

Timbul idea nak beli anak pokok dari suamiku ... Tetibe pada suatu hari yang tak disangka dia kata nak cari buah goji berry sebab boleh tolong kurangkan berat badan.. Terkejut bini dia ni, sebab jarang dia ada kesedaran nak berdiet... Huhuhu....

Biasa di kedai2 runcit atau pasaraya memang ada jual goji berry yang sudah dikeringkan. Orang Chinese rajin buat sup atau minum air rebusan goji berry ni... Bagiku pula... Aku suka rebus goji berry kering, bersama red dates(kurma merah), halia muda dan sedikit gula batu... Sedap sangattt...

Tapi ku rasa macam nak cuba pula tanam pokok goji berry untuk dapat buah yang segar bukan yang telah dikeringkan.. Kebetulan di facebook ExoticMatahari Nursery ada jual anak pokok goji berry... Maka ku rembatla satu anak pokok...

Setelah beberapa bulan.... Dah berbuah dah.... Senang jaga pokok ni... I'm impressed..

Pokoknya takde la besar sangat... Setinggi 2 kaki je dia dah berbuah dah.... Cantik macam tanglung...



Just sharing....

Thursday, 26 September 2019

UMRAH : Tawaf dan Saie dengan skuter elektrik

Assalamualaikum...

Hari ni dalam blog nak share sikit tentang ibadah umrah tawaf dan saie menaiki skuter elektrik (electric scooter).

Alhamdulillah pada January 2019 ber rezeki aku, suami dan emak menunaikan ibadah umrah melalui tiram travel, very2 rekemen sangat sebab lokasi hotel dekat sangat dengan pintu masjid... Senang kami nak tolak emak yang berkerusi roda pergi masjid.

Umrah pertama dan umrah kedua kami upah orang tolak emak... Maklumlah kami berdua ni stamina nya tak berapa nak kawkaw sangat so upahlah orang.. Huhu.... Upah tolak RM300 untuk 1 umrah (tawaf + saie). Laju babe orang yg tolak emak ni... Tak terkejar den.... Memang semput..

Untuk umrah ketiga dan tawaf wida' pula kami cuba pula naik skuter. Untuk pergi ke tempat skuter ada beberapa cara... Kami pilih cara yang senang bagi kami ber3 dari hotel kami di kawasan Safwah Tower ( area Clock Tower yang tinggi tu) iaitu melalui Pintu 16 Masjidil Haram.

Cara nak pergi ke Pintu 16... Bermula dari bangunan Clock Tower (Safwah Tower) ... Ambil arah kanan yang menghala ke arah ljambatan Ajyad yang menghubungkan ke tingkat 1 Masjidil Haram. Tapi oleh kerana kami ni tak larat nak tolak kerusi roda naik jambatan Ajyad (sebab dari bawah nampak macam agak mencanak juga nak naik jambatan), maka kami tak naik la jambatan tu..... Kami pergi bawah jambatan ja.. Belok ke kanan bawah jambatan menuju ke pintu nombor 16.

Sebelah kanan tu jambatan Ajyad... Pergi ke arah bawah jambatan tu dan belok kanan ke koridor.. Jangan pulak masuk pintu kat situ... Jalan di sepanjang koridor sehingga jumpa Pintu 16 a.k.a Pintu Dar Al Arqam... 

Belok kanan ye bawah jambatan tu... 

Selepas berjalan dalam 5-7 minit... Sampai la di Pintu 16....Kecik je signboard Pintu 16 ni... So memang kena tengok bebetul

Pintu 16 a.k.a Al Arqam Gate

Berdekatan gate ni ada lift... Tapi malangnya lift tu rosak........ Maka kami terpaksa naik escalator ke tingkat 1

Follow je signboard skuter tu

Untuk ke tempat sewa skuter elektrik ada tunjuk signboard seperti dalam gambar... Follow je signboard tu... 

Dah sampai pon  depan ofis untuk sewa skuter elektrik.... Untuk skuter 2 seater 200 riyal bagi tawaf dan Saie manakala kalau tawaf sahaja 100 riyal, untuk 1 seater pulak 100 riyal utk tawaf dan saie manakala 50 riyal untuk tawaf sahaja

Nampak tak line kat lantai tu.... Kena drive skuter tu ikut line masa tawaf..... Senang je nak drive skuter ni... Tekan je.... Tak laju sangat pon... senang je nak kawal




Just sharing....

Monday, 23 September 2019

Cuci Sofa dan Tilam dengan Abdel Cuci

Bila time2 nak Raya kan... Biasalah semuanya serba serbi nak nampak bersih dalam rumah tu.... Time tu la nak cuci langsir... Kusyen... Sofa.... Tilam... Dan buang segala habuk dan kotoran yang dah setahun bersawang dalam rumah tu kan. Dah lah rumahku selain ada 4 ketul umat manusia di dalamnya ada juga 9 ketoi umat kucing yang kami bela. Memang banyaklah la bulu kucing dan segala kotorannya yang dah jadi tanda atas sofa dan tilam. 

Maklum lah... Takut nnti tetamu yang datang rumah kita masa Raya ada yang membawang kata rumah tak bersih la... Banyak bulu kucing la... Maka aku pon riki2 la ada tak orang yg boleh cuci sofa dan tilam kat rumah ni. Memberku nama Hasnah la yang rekemen Abdel Cuci ni... Boleh cekidout kat instagram Abdelcuci. 
Bila aku pi check kat IG depa kebetulan ada Promo Raya 2 tilam + 5 seater sofa hanya rm550... Apa lagi laju2 aku grab offer ni.... Semua urusan booking dan appointment hanya melalui whatsapp sahaja.. Bila dah confirm betul2 baru la Abdulcuci hantar confirmation letter dan terma dan syarat melalui email. 

Tiba waktu yang dijanjikan staff Abdelcuci datang tepat pada masanya... Seorang je staff yang datang bawak alat yang canggih2 jenama Karcher.... Glemer tau brand ni...Satu tilam ada 3-4 langkah pencucian yang di buat.. Semua pakai mesin Karcher tu.... Total dalam 3 jam juga la masa yang perlu diambil untuk habiskan kerja2 pencucian ni...

Lepas semua kerja selesai.... Seronok je kami sefamili duduk kat sofa.... Tak de dah tompok2 kotoran atau daki lagi kat situ.... Bau sofa dan tilam pon jadi wangiiii je....

Harap2 selalulah team AbdelCuci ni buat pakej promo raya cenggini...barulah berbaloi2.. Hihihi








Kenderaan staff AbdelCuci... Siap ada label Karcher

Sebelum cuci

Selepas cuci, memang puas hati laa dgn servis Abdelcuci 

Air kotoran selepas cuci.... Keruhh ya amat.. 



Just sharing....

Friday, 5 July 2019

Jom Buat Jeruk Binjai

First time aku merasa jeruk buah binjai ni lepas ku kawin.... Mak mertuaku yang perkenalkan.... Boleh makan macam tu je dengan nasi... Atau boleh campur dengan sambal belacan....nak masuk dalam asam ledas pun boleh orang kata... Tapi aku tak pernah  rasa..

Senang je nak buat jeruk binjai ni..

1. Mula sekali kenalah pi kedai / gerai yang jual buah binjai ni...buah ni bermusim.... Maka kenalah tunggu masa musimnya datang..... Kat KL so far  memang tak pernah jumpalah orang jual buah binjai ni..... Selalu stok binjai ni banyak ada di Melaka.... Kalau area Simpang Ampat/Alor Gajah exit highway tu jual dalam RM 15 sekilo...Mahai gak la... Tapi kalau nak lagi murah kenalah tanya pak mertua aku kat pasar mana dia beli buah ni....aku tak tau mana dia beli dengan harga lagi murah ni kat mana...Rahsia katanya.... Huhuhu...

Biasanya binjai ni ada 2 jenis... Satu masam dan  satu manis..... Dan ada juga lagi satu yang di jual ialah binjai masam yang terlebih masak sampai kulit dia dah jadi kedut, yang ni rasa dia masam2 dan pahit sikit..

Nak buat jeruk eloklah pilih yang masam... Kalau yang jenis manis elok makan macam gitu je, tak payah nak jeruk2 atau buat sambal belacan... Ada jugak orang panggil binjai yg manis ni buah kemang jugak....


2. Lepas beli buah2 binjai... Elok la kita basuh dan toskan buah tu sampai kering sikit.

Lepas basuh dan tos.... Yang kuning tu masam... Yang bujur panjang kat tengah tu manis.... Yang coklat muda tu binjai masam yg terlebih masak sampai kulit dia dah berkedut rasa masam pahit. 

Atas manis buat makan gitu je...tengah masam sedap buat jeruk atau sambal belacan  

Macamni rupa isi dia

Isi binjai.... Bau dia punyela merahang rahang.... 



3. Untuk buat jeruk amek binjai masam yang warna kuning tu dan/atau binjai yang masam pahit...  lepas tu potong dia macam dalam gambar. 

4. Lepas potong tabur sedikit garam atas permukaan isi binjai tu seperti gambar di bawah... 


5. Letak dalam bekas bertutup... Biar kan dia dalam sejam dua kat luar.... Pastu masuk dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama..... 

Jeruk binjai masam buatan sendiri





Just sharing....