Wednesday, 5 July 2017

Trip 6 hari 5 malam ke India - Day 2

Hari kedua di India..
ialah trip ala separa diva kami  laki bini melawat Taj Mahal

Sejak di Malaysia lagi kami dah booking kereta dengan syarikat India by Car and Driver, harga yg kami dapat USD110 kereta Avanza untuk sewa seharian, ada aircond wei....wajib la ada aircond sebab bulan May tu musim panassss kat Delhi & Agra... suhu sekitar 45-48 darjah selsius hokkay.

Kenapa kami x naik train je untuk ke Agra?.. Time is gold...trip kami ke India hanya 6 hari, makanya saya terpaksa la lupakan hajat nak merasa naik train di India...

Plan asalnye trip India 8 hari,  kami memang dah siap2 booking train di India melalui laman web
https://www.irctc.co.in/eticketing/loginHome.jsf. Saya siap apply irctc login id dan juga credit  card American Express lagi untuk nak booking ticket train online, sebab web irctc cuma boleh accept american express je. Nasib baik la train yang dah di booking tu boleh buat online cancellation dan refund...huhuhu....

Tepat jam 6 pagi driver kami bernama Sachin dah menunggu di lobi hotel Ibis Aerocity yg kami tidur semalam je.....perjalanan menggunakan highway dari Delhi ke Agra mengambil masa 4 jam....

bila hampir tiba ke destinasi kami perasan Sachin dok roger kawan dia standby kat parking....kami agak ni mesti kawan si Sachin ni amek upah jadi tourist guide Taj Mahal.....memang tekaan kami benar belaka turun je dari kereta selepas parking....terus kami diserbu oleh seorang tourist guide dan seorang photographer.....manis betul mulut depa cuba pujuk kami hire dia....macam2 la depa kelentong....kalau x pakai tourist guide kami kena beratur panjang la nak masuk Taj Mahal  ...kunun....huhu....tapi sebenarnya tiket foreign tourist punya barisan tu kosong je ok...local tourist je kena beratur panjang...... lega rasanya bila dah dapat lepaskan diri dari tourist guide tak bertauliah....jimat duit....;)

lepas ronda2 dalam komplex Taj Mahal yang luas tu hampir 2 jam....kami singgah di Agra Fort...dek kepanasan yang melampau dah juga kepenatan yang melampaui tenaga yang ada ...kami just posing ja kat luar Agra Fort tu....malas nak masuk hahaha.....

kami singgah makan di kawasan rnr highway Agra ke Delhi.....surprisingly makanan kat situ sedap ok....aku order pizza manakala asben ku order set capati with rice...pizza dia ada rasa kari ok...tapi sedap ..

Driver kami dropkan di Hotel Palace Heights di kawasan Connaught Place New Delhi...sebuah kawasan yang moden & terdapat banyak shops ..dalam bangunan hotel kami ada restoran yang sangat best namanya Zaffran.

Selesai checkin , kami minta hotel tolong arrangekan transport untuk keesokkan harinya untuk halfday tour Delhi dan Airport transfer....kami sewa minivan aircond + driver USD70..

Sebelah malamnya selepas dinner di Zaffran kami pi ronda2 sekitar Connaught Place & Palikar Bazaar.....bapak punye ramai orang kat India ni....fuhhh..

jom layan gambar....yuk!!

video
cobaan nak tourist guide and photographer nak goda kami hire depa.....sorry la x layan...huhu



Taj Mahal luar & dalam

Dinner di Zaffran


video
Palikar Bazaar..dapat la beli 3 helai kain sari kat sini...




Just sharing....

Monday, 30 January 2017

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip) ke India - Day 1


Kami sampai di New Delhi Airport agak lewat....maka kami plan untuk bermalam di hotel sekitar Airport saja pada malam pertama...saya dah booking awal 2 bulan di Ibis Hotel melalui Booking.com , harganya dalam Rm200++ satu malam termasuk breakfast....rasa saya ini la hotel paling murah di kawasan Delhi Aerocity... dari Airport kami menaiki teksi prepaid je untuk ke hotel....murah memang murah....tapi keadaan teksi dia tak best...huhu...pastu kena share dengan orang lain pulak tu dan perlu tunggu sampai kuota  tu penuh baru dia nak jalan.....nasib baik la Ibis Hotel tu tak la jauh sangat.

Itu je aktiviti Day 1 kami........nantikan pos Day 2 pula ...soon!!


My first breakfast in India


Just sharing....

Berlari di Ladang UPM



MyUPMFarmRun...beri saya peluang untuk masuk di Ladang UPM. Selalunya saya dapat tengok je dari tepi highway, tapi kalini saya dapat peluang masuk dalam Ladang UPM. Sangat teruja!!

MyUPMFarmRun is one of the most scenic run (objection! hello you just walk for the whole route..) i've ever registered. Getting up in the morning and smelling the fresh air including  a few episodes of cow's dunk smell is something different from my previous 'run' experience.



Saujaana mata memandang...pagi2 dah dihadapkan pemandangan macam ni, sapa tak suka?
Masa ni saya dah fefeeling macam berada kat obersea....nampak tak kabus tu?
kolam yang dipenuhi bunga teratai...pemandagan yang jarang kite jumpa kat KL ni....

Pohon nan sebatang...familiarkan pemandangan ni...saya rasa dah banyak drama & filem Melayu shooting kat sini....tapi di sebalik keindahan pemandangan di sini...banyak ok pencemaran tumpuk-tumpuk taik lembu.


Just sharing....

Friday, 16 December 2016

Pi Makan Udang Lipan kat Pulau Aman

Bila TTGees buat gegurl trip ke Penang tinggalkan laki dan tinggalkan anak memasing...Fuhhhh.....pergh meriahnya la aktiviti penuh dengan operasi menggemukkan badan.

Trip tahun 2016 ni berjaya mengumpulkan 7  orang ahli TTGees. Depa berenam sewa homestay kondo di Karpal Singh Drive yang sangat cun ditempah melalui Airbnb....manakala penginapan aku pula di taja oleh adik ku dirumahnya ....hewhewhewheeee...

Tak dapat dinafikan Penang adalah negeri food  heaven dan yang  menjadi kegemaran ku adalah :
 Teochew cendul, roti benggali Maliia, assam laksa & kuetiaw goreng Penang Road, pasembur menari,  nasi kandar Deen,  serabai, nasi lemuni, apom, chicken masala restoran Kapitan Lebuh Chulia. ...... AND LAST BUT NOT LEAST seafood segar dari laut di Pulau Aman.

Kalau nak selamat baikla sampai di Pulau Aman awal antara pukul 11 pagi hingga 1 petang..... Takut kang lambat sangat kempunan la korang ....naik bot dari jeti Pulau Aman ke Pulau Aman tak sampai 10 minit pon...ombak pon tenang je...nak bawak budak pon ok..

Ini trip kedua aku ke Pulau Aman...trip pertama kami dapat makan fresh oyster & fresh lala rebus...trip kali ni pula kami dapat makan fresh udang lipan rebus, fresh lala rebus, fresh ikan bawal putih masak stim asam dan nasi goreng udang....semuanya menjilat jari...nya nyaman..!


udang lipan yang direbus.....nak makan kena gunting kulit dia kat tengah-tengah tu...

udang lipan fresh...hidup lagi ni tau.....sekilo rm18...ada besau ada kecik..

peta pulau aman...









Just sharing...

Tuesday, 6 December 2016

My Favourite Nasi Kandar - Deen Jelutong

Nasi Kandar dan Penang memang tak dapat dipisahkan....
kalau saya turun Penang paling koman pun sekali kena pi pekena nasi kandar...

Saya pernah makan kat Kassim Mustaffa, Hameediyah, Nasi Kandar Sulaiman & Nasi Kandar Deen Jelutong.
Semuanya sedap-sedap belaka......memang makan sampai boleh teringat-ingatlah kelazatannya.....

Tapi pulak kan.....saya tak pernah pulak try nasi kandar kat Line Clear & Nasi Kandar Beratur tu.....sebabnya orang Penang yang jadi tukang bawak saya jalan2 katanya memang orang Penang tak pi pekena nasi kandar kat situ pun....huhuhu....pelancong je suke pi makan situ.....

Saya paling suka sekali Nasi Kandar Deen Jelutong la.......memang terbaik....dan harganya pun tak mencekikkan darah....sangat mampu nak makan kat sini......sekali makan kalau amek nasi lauk ayam kuah kari & bendi tak lepas la RM10 tu....

Meh saya belanja gambar sket apa yang kami makan ....








Just sharing....