Monday, 30 January 2017

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip) ke India - Day 1


Kami sampai di New Delhi Airport agak lewat....maka kami plan untuk bermalam di hotel sekitar Airport saja pada malam pertama...saya dah booking awal 2 bulan di Ibis Hotel melalui Booking.com , harganya dalam Rm200++ satu malam termasuk breakfast....rasa saya ini la hotel paling murah di kawasan Delhi Aerocity... dari Airport kami menaiki teksi prepaid je untuk ke hotel....murah memang murah....tapi keadaan teksi dia tak best...huhu...pastu kena share dengan orang lain pulak tu dan perlu tunggu sampai kuota  tu penuh baru dia nak jalan.....nasib baik la Ibis Hotel tu tak la jauh sangat.

Itu je aktiviti Day 1 kami........nantikan pos Day 2 pula ...soon!!


My first breakfast in India


Just sharing....

Berlari di Ladang UPM



MyUPMFarmRun...beri saya peluang untuk masuk di Ladang UPM. Selalunya saya dapat tengok je dari tepi highway, tapi kalini saya dapat peluang masuk dalam Ladang UPM. Sangat teruja!!

MyUPMFarmRun is one of the most scenic run (objection! hello you just walk for the whole route..) i've ever registered. Getting up in the morning and smelling the fresh air including  a few episodes of cow's dunk smell is something different from my previous 'run' experience.



Saujaana mata memandang...pagi2 dah dihadapkan pemandangan macam ni, sapa tak suka?
Masa ni saya dah fefeeling macam berada kat obersea....nampak tak kabus tu?
kolam yang dipenuhi bunga teratai...pemandagan yang jarang kite jumpa kat KL ni....

Pohon nan sebatang...familiarkan pemandangan ni...saya rasa dah banyak drama & filem Melayu shooting kat sini....tapi di sebalik keindahan pemandangan di sini...banyak ok pencemaran tumpuk-tumpuk taik lembu.


Just sharing....

Friday, 16 December 2016

Pi Makan Udang Lipan kat Pulau Aman

Bila TTGees buat gegurl trip ke Penang tinggalkan laki dan tinggalkan anak memasing...Fuhhhh.....pergh meriahnya la aktiviti penuh dengan operasi menggemukkan badan.

Trip tahun 2016 ni berjaya mengumpulkan 7  orang ahli TTGees. Depa berenam sewa homestay kondo di Karpal Singh Drive yang sangat cun ditempah melalui Airbnb....manakala penginapan aku pula di taja oleh adik ku dirumahnya ....hewhewhewheeee...

Tak dapat dinafikan Penang adalah negeri food  heaven dan yang  menjadi kegemaran ku adalah :
 Teochew cendul, roti benggali Maliia, assam laksa & kuetiaw goreng Penang Road, pasembur menari,  nasi kandar Deen,  serabai, nasi lemuni, apom, chicken masala restoran Kapitan Lebuh Chulia. ...... AND LAST BUT NOT LEAST seafood segar dari laut di Pulau Aman.

Kalau nak selamat baikla sampai di Pulau Aman awal antara pukul 11 pagi hingga 1 petang..... Takut kang lambat sangat kempunan la korang ....naik bot dari jeti Pulau Aman ke Pulau Aman tak sampai 10 minit pon...ombak pon tenang je...nak bawak budak pon ok..

Ini trip kedua aku ke Pulau Aman...trip pertama kami dapat makan fresh oyster & fresh lala rebus...trip kali ni pula kami dapat makan fresh udang lipan rebus, fresh lala rebus, fresh ikan bawal putih masak stim asam dan nasi goreng udang....semuanya menjilat jari...nya nyaman..!


udang lipan yang direbus.....nak makan kena gunting kulit dia kat tengah-tengah tu...

udang lipan fresh...hidup lagi ni tau.....sekilo rm18...ada besau ada kecik..

peta pulau aman...









Just sharing...

Tuesday, 6 December 2016

My Favourite Nasi Kandar - Deen Jelutong

Nasi Kandar dan Penang memang tak dapat dipisahkan....
kalau saya turun Penang paling koman pun sekali kena pi pekena nasi kandar...

Saya pernah makan kat Kassim Mustaffa, Hameediyah, Nasi Kandar Sulaiman & Nasi Kandar Deen Jelutong.
Semuanya sedap-sedap belaka......memang makan sampai boleh teringat-ingatlah kelazatannya.....

Tapi pulak kan.....saya tak pernah pulak try nasi kandar kat Line Clear & Nasi Kandar Beratur tu.....sebabnya orang Penang yang jadi tukang bawak saya jalan2 katanya memang orang Penang tak pi pekena nasi kandar kat situ pun....huhuhu....pelancong je suke pi makan situ.....

Saya paling suka sekali Nasi Kandar Deen Jelutong la.......memang terbaik....dan harganya pun tak mencekikkan darah....sangat mampu nak makan kat sini......sekali makan kalau amek nasi lauk ayam kuah kari & bendi tak lepas la RM10 tu....

Meh saya belanja gambar sket apa yang kami makan ....








Just sharing....

Resipi Sarapan Mudah : Salmon Broccoli Quiche

Sesi throwback dulu ye sebelum saya tulis resepi quiche yang saya buat....

First time saya makan quiche di sekitar tahun 2006-2007 masa tu kawan nama Kumar yang introducekan masa kitrang gi lunch date kat Coffee Bean......ehemmm bukan skandal ye Kumar ni.....kami pergi lunch date ni pun bertiga...orang ketiga tu namanya Ivy Liew....satu Malaysia sangat kannn....dan sejak dari detik ni saya memang jatuh cinta dengan quiche ni...

Lagi satu tempat yang saya gemar order quiche ni ialah dekat IJN ..Gloria Jeans ....
ada dua jenis quiche yang dijual kat situ....mushroom dan salmon.... dalam tempoh sebulan mak saya di rawat kat IJN ...memang perut saya ni penuh laa dengan quiche dari Gloria Jeans ni....haha...

OK saya tunjuk gambar quiche yang saya buat dulu......resipinya dari pakcik google... tapi saya olah sikit resipinya ikut apa yang ada kat dapur saya...

Quiche yang saya buat ni jenis crustless.....maknanya tak ada pastry @ tepung sebagai bentuk base dia.... dapat bentuk macam ni pun sebab saya pakai muffin pan...







Resipi untuk 12 biji quiche ....menggunakan muffin pan yang ada 12 lubang saiz sederhana...

bahan-bahan:
5 biji telur, 3 sudu besar greek yogurt plain, kepingan salmon yg direbus atau yang telah di grill, brokoli di potong kecik yang telah di goreng/ditumis/sauteed sekejap bersama bawang, mozarella cheese,  italian mixed herbs atau nak ganti serbuk black pepper pon boleh, garam secukup rasa.

cara buat:
1.pukul 5 biji telur dengan semua bahan-bahan di atas kecuali mozarella cheese.

2. sapukan minyak sedikit ke dalam 12 lubang muffin pan tu.

3. panaskan oven 5 minit 150 darjah selsius

4. tuangkan hasil pukulan anda tu ke dalam semua lubang muffin dan kemudian taburkan mozarella cheese ke atas adunan telur tadi.

5. bakar dalam oven selama 10 minit dengan suhu sekitar 150 darjah selsius....

sekian

just sharing.....