Monday, 1 January 2018

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip ) ke India - Day 4 & 5

Day 4 (17 May 2016)

Trip di Kashmir kami sudah arrange dengan guide kami seawal kami masih di Malaysia lagi.

Kami dah inform pada 17 May untuk melawat Pahalgam iaitu tempat banyak filem2 hindustan shooting....hehe....so Mr. Aijaz Rasool dah sediakan transport kami dari hotel Srinagar ke Pahalgam ....

Perjalanan mengambil masa dalam 3 jam...highlight di Pahalgam ialah Baisaran Valley atau juga di kenali sebagai mini Switzerland.

Untuk ke Baisaran Valley cuma boleh hiking atau naik pony je....ramai yg memilih pony untuk ke sana....kami pon samalah kan.....nak fefeeling jap atas kuda....nak hiking macam la fit sangat.....perjalanan naik pony agak mencabar....kena pandai stabilkan badan.....agak sakit belakang la jugak sebab kena turuun nek bukit....

Tips.... silalah bargain bersungguh2 semasa nak hire kuda tu....depa ni kuat mencekik darah....dan jangan lupa sewa boot juga sebab banyak lecak. Bargain la antara Rs1000-Rs1500  satu pony + boot.

penat naik pony hilang terus bila sampai di Baisaran Valley....sooo beautifull...soo blissfull nye la haaaii....kat situ ramai gak org dok juai2 shawl Kashmir dan seperti biasa bargain hard!!

kami pekena Maggi Masala & Kashmiri chai untuk mengisi perut di Baisaran. Pastu turun balik naik kuda.....then lepak jap tepi sungai Lidder sambil minum chai panas....nyaman..!!

Naik Pony...



Ni la Baisaran Valley


Lidder River



Day 5 (18 May 2016)

Kami ke Sonmarg ....perjalanan ke sana 3 jam lebih juga....tak tidur ok dalam jeep....sebab nak layan pemandangan on the way ke sana.

Highlight di Sonmarg adalah Thajiwa's Glacier...nak pi men salji di musim panass..... weeee...Excited weeii....

Jalan  dari  tempat parking kereta pelancong ke Thajiwa's glacier ni di jaga oleh local taxi mafias dan pony wallas....seperti biasa kena bargain hard!!'..kalini x mo naik pony dah sebab sakit pinggang hehe....so naik taxi je la......alahaiii 15-20 menet je ok perjalanan naik taxi tu.....tapi bapak ai mahai bebenor depa mengetuk para pelancong ni..adoi laaa...ku x ingat sangat la brapa.....dalam Rs2000-Rs3000 jugak la kot untuk kami ber3 (termasuk tour guide kami yg tetibe nak join pulak).

Tapi x pe la...sebab nak sangat main salji di musim panass.....ku layankan la walau mahal kena ketuk....

Pemandangan Thajiwa's glacier memang superb laa.....terkedu tergamam menyanjungi kekuasaan Allah.... Aku dan lakiku sempat la layan main sledge di situ......nasib baiklah sledge tu boleh gerak nak menampung berat lakiku yang 120 kilo tu ...nasib baik x patah....hahahah

Sampai je area Sonmarg...memang byk nmpak ais beku ni di tepi2 jalan.


Thajiwa's Glacier....kalo korang prasan ni la tempat last scene Bajrani Bhaijan

Seb baik sledge tu x patah bang oi...!!!

Lepas taxi mafia tu turunkan kami ...kena jalan sket lagi dalam 10 menet untuk ke Thajiwa's Glacier





Just sharing....

Sunday, 26 November 2017

Malindo Bites - inflight meal KL-Bandung

KL-Bandung Malindo return flight. Its my first time booking Malindo flight outside of Peninsula Malaysia route. Days before my scheduled flight, I kept wondering does Malindo serve meal during KL-Bandung flight? I really mean something besides cookies or cakes that usually serve in domestic flight.

I've googled around for some info but didn't find any.....huhu......for my type of person who always hungry during flight, kind of fustrating not finding any info about the 2 hours Malindo KL-Bandung inflight meal from google....it made me really anxious....haha

So I just wait till the day came  and planning to share in the internet what type of meal served in Malindo KL-Bandung route.....

Here it is.....
 I' m sooo relieved....

it's  a yummy pizza and yummy green muffin....munching them while watching Trolls inflight...fell in love with the green muffin eventhough don't know what made it green though....green tea perhaps?

Had to eat the yummy pizza with my bare hands...huhuhu.....a bit messy.....it will really help if they provide a plastic spoon or fork....or maybe a wet tissue to wipe off the sticky cheese from my hand...


and....uh haaa...the Malindo Bite price already included in your flight ticket....no need to pay extra for the meal......






Just sharing....

Friday, 17 November 2017

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip ) ke India - Day 3

Day 3 kami di India,

pagi2 dalam pukul 9 pagi kami dah bangun menunggu supir kami yang telah kami arrange semalam dengan dengan Hotel Palace Heights.

Maka bermulalah half day tour kami di Delhi....tempat pertama singgah sebentar di Delhi Gate, dekat je Delhi Gate ni dengan hotel rupanya huhuhu ....kemudian kami melawat ke Humayun's tomb..kat sini terdapat beberapa makam diraja.....pendapat peribadi saya....selepas Taj Mahal , Humayun tombs ni cantek binaannya....

Selesai Humayun's tombs saya arahkan supir kami pergi ke Old Delhi, dia mula2 macam taknak...jam banyak kereta la katanya....susah parking laaa kunun....alasan je semunya tu....gaduh kejap la saya dengan supir siap ugut tak nak bayar dia USD 70 seperti yang dijanji kan huhuhu....akhirnya supir tu pon setuju bawa ke Old Delhi ....agaknya kat India ni kita kena ada skill gadoh2 sket kot baru orang nak dengar cakap kite ....adoilaa...

Kat Old Delhi , memang betul pon supir tu cakap......sibuk betul tempatnya.........huhu........
kami melawat masjid Jama....antara masjid tertua di India....pastu kami sewa beca ronda2 di Chandni Chowk....rare betul experience kat Chandni Chowk....banyak betul barang2 dijual.....rempah ratus, sayur2, sari , barang kemas...etc etc.... Kami lalu depan Red Fort....disebabkan kesuntukan masa kami tak masuk pun Red Fort...

Selepas Old Delhi , supir nak bawa kami ke satu tempat untuk shopping sari dan ke lotus temple.....dalam plan awal x de pon.....tapi kami ikut je la supir tu .....ter jebak jugak la beli 3 sari.....huhu.....tapi malangnya lotus temple tutup pulak......huhu....just amek gambar dari luar je....

Kemudian kami ke Qutub Minar....salah satu tempat bangunan lama bersejarah yang dibina oleh empayar Islam di Delhi...ada ayat2 tulisan jawi pada Qutub Minar ni....

Maka berakhir la sudah half day tour Delhi kami....saya puas hati sebab banyak tempat dapat cover dalam masa setengah hari je...

Supir kami drop kan kami di Airport untuk flight kami ke Srinagar Kashmir......kami amek Indigo Air.....flight pukul 5 ptg....
Sampai di Srinagar dalam pukul 6 lebih....huhuhu....airport srinagar paling strict kawalan keselamatan dia......banyak kali kena scan ....uhuksss...

Di Kashmir kami ada tour guide. ....namanya Aijaz Rasool....terjumpa kat FB mamat ni.....dia la arrange penginapan dan tour kami di Kashmir.

Hari pertama di Kashmir check. in hotel dan berehat je....sebab dah agak gelap untuk berjalan.....

Bersambung di next entri....


Humayun Tomb

Suasana di Old Delhi

Qutub Minar

Dalam flight ke Srinagar Kashmir, sila amek seat tepi tingkap ye.....sebab  nak tengok pemandangan gunung ganang bersalji bila dah nak sampai di Srinagar...




Just sharing....

Roti Canai Blackpaper @ Langkawi

Haaa.....
agak2 camana la rupa ye roti canai blackpaper ni.....
Sebenarnya dari tahun lepas semasa kami bercuti ke Langkawi dah ternampak dah signboard kedai roti canai blackpaper ni, semasa melilau2 kat area Pantai Chenang mencari sarapan pagi...
tapi dah Allah kata bukan rezeki kami lagi tahun tu nak merasa.....sebab kedainya tutup la pulak sepanjang 4 hari kami di Langkawi pada tahun lepas...

Tahun ni saja jugak gatai2 nak pi Langkawi...kebetulan ada dpt tiket flight MAS agak murah la jugak....so aku pun sambarlaa tiket ni ....hehehehe....

Flight MAS kosong ok...tak sampai separuh pon penuh untuk route KL- Langkawi pada trip kami ni...seronok naik flight kosong rupenya....hahahah..

Tahun ni ada rezeki kami....semasa nak carik breakfast kami nampak kedai roti canai blackpaper bukak.....wuhuuuuu.......kami sampai kedai tu agak lewat jugak laa.....nak dekat pukul 11 am.....Alhamdulillah la roti canai blackpaper ada lagi.....

Ada beberapa pilihan roti canai blackpaper ni.....ada ayam.....ada kambing.....dan boleh tambah cheese dan telur jugak.....nyummm nyummm

Nak tau camana rupa roti canai blackpaper Langkawi? Jom layan gambar...

saya order roti canai blackpaper ayam telur and cheese...

ni rupa dalam nya....ada sayur kobis ...nyum nyummm...kenyang sampai lunch...



Just sharing....

Monday, 23 October 2017

Klinik Kesihatan KKM...ada yang buka sampai 9 malam

Jarang sebenarnya aku pi klinik kesihatan KKM..... bukan tak suka ke apa.....tapi mungkin sebab klinik swasta lah paling dekat dengan rumah....so memang ke situ je la.....

Last aku pi klinik kesihatan Kelana Jaya tahun 2013...sebab nak kawin punye pasal.....kena la buat ujian HIV......my impression is actually positif....almaklumla.   bayar seringgit je....
walaupun ada sedikkit masalah masa nak dapt result hiv tu....overall i'm satisfied with their service.....

Lepas tu ku dah tak pi dah klinik kesihatan.....layan klinik panel company jaaa....free pon free...hehe....

Tapi bila umur dah meningkat ni dan dah bermacam2 pulak penyakit yang timbul perlukan simpanan ubat yg berbulan2 .....ku rasa macam leceh la pulak nak asik mintak GL dari HR....rasa macam nak try gomen spital la kan....

tapi kalau pekerja swasta nak masuk spital gomen....prosedur nak dapat harga murah kita kena la mintak referal letter dari klinik kesihatan kkm...

yang tak bestnya cuti aku tinggal 2 hari je lagi ok....huhu...sapa suro kuat berjalan....kan dah cuti tinggai sikit....padan muka aku.....

maka aku mengugella klinik kesihatan yang bukak waktu malamm......jackpot...!!!! ada okayy....dekat dengan opis aku plak tu.....

maka pada petang jumaat yang mulia lepas kerja berdesuuup aku gi klinik kesihatan sungai buloh.....aku sampai sana dalam pukul 7 malam...
tak ramai ok ...ada la dalam 10-15 pesakit....giliran aku pon cuma 2 orang sebelum ku.....bahagiaa.....selepas bayar singgit...semua setel dalam masa setengah jam......weee.......

Alhamdulillah...thanks gomen bukak klinik kesihatan after opis hour.....sangat memudahkan untuk orang macam aku......walaupun doktor yang ku jumpa tu macam scary.....tapi matlamat nak dapat referal leetter pegi spital gomen tercapai juga......

seperti biasa last part of my entri is layan piccass...

macam tak percaya je kan kosong

tengah tunggu giliran nak masuk bilik doc a.k.a mo

hasil gugel aku terjumpa senarai klinik kesihatan di selangor yang buka sampai 9 malam, untuk pengetahuan korang juga ada klinik kesihatan di KL yg buka pada waktu malam juga ...contoh di Titiwangsa..  





Just sharing....