Friday, 17 November 2017

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip ) ke India - Day 3

Day 3 kami di India,

pagi2 dalam pukul 9 pagi kami dah bangun menunggu supir kami yang telah kami arrange semalam dengan dengan Hotel Palace Heights.

Maka bermulalah half day tour kami di Delhi....tempat pertama singgah sebentar di Delhi Gate, dekat je Delhi Gate ni dengan hotel rupanya huhuhu ....kemudian kami melawat ke Humayun's tomb..kat sini terdapat beberapa makam diraja.....pendapat peribadi saya....selepas Taj Mahal , Humayun tombs ni cantek binaannya....

Selesai Humayun's tombs saya arahkan supir kami pergi ke Old Delhi, dia mula2 macam taknak...jam banyak kereta la katanya....susah parking laaa kunun....alasan je semunya tu....gaduh kejap la saya dengan supir siap ugut tak nak bayar dia USD 70 seperti yang dijanji kan huhuhu....akhirnya supir tu pon setuju bawa ke Old Delhi ....agaknya kat India ni kita kena ada skill gadoh2 sket kot baru orang nak dengar cakap kite ....adoilaa...

Kat Old Delhi , memang betul pon supir tu cakap......sibuk betul tempatnya.........huhu........
kami melawat masjid Jama....antara masjid tertua di India....pastu kami sewa beca ronda2 di Chandni Chowk....rare betul experience kat Chandni Chowk....banyak betul barang2 dijual.....rempah ratus, sayur2, sari , barang kemas...etc etc.... Kami lalu depan Red Fort....disebabkan kesuntukan masa kami tak masuk pun Red Fort...

Selepas Old Delhi , supir nak bawa kami ke satu tempat untuk shopping sari dan ke lotus temple.....dalam plan awal x de pon.....tapi kami ikut je la supir tu .....ter jebak jugak la beli 3 sari.....huhu.....tapi malangnya lotus temple tutup pulak......huhu....just amek gambar dari luar je....

Kemudian kami ke Qutub Minar....salah satu tempat bangunan lama bersejarah yang dibina oleh empayar Islam di Delhi...ada ayat2 tulisan jawi pada Qutub Minar ni....

Maka berakhir la sudah half day tour Delhi kami....saya puas hati sebab banyak tempat dapat cover dalam masa setengah hari je...

Supir kami drop kan kami di Airport untuk flight kami ke Srinagar Kashmir......kami amek Indigo Air.....flight pukul 5 ptg....
Sampai di Srinagar dalam pukul 6 lebih....huhuhu....airport srinagar paling strict kawalan keselamatan dia......banyak kali kena scan ....uhuksss...

Di Kashmir kami ada tour guide. ....namanya Aijaz Rasool....terjumpa kat FB mamat ni.....dia la arrange penginapan dan tour kami di Kashmir.

Hari pertama di Kashmir check. in hotel dan berehat je....sebab dah agak gelap untuk berjalan.....

Bersambung di next entri....


Humayun Tomb

Suasana di Old Delhi

Qutub Minar

Dalam flight ke Srinagar Kashmir, sila amek seat tepi tingkap ye.....sebab  nak tengok pemandangan gunung ganang bersalji bila dah nak sampai di Srinagar...




Just sharing....

Roti Canai Blackpaper @ Langkawi

Haaa.....
agak2 camana la rupa ye roti canai blackpaper ni.....
Sebenarnya dari tahun lepas semasa kami bercuti ke Langkawi dah ternampak dah signboard kedai roti canai blackpaper ni, semasa melilau2 kat area Pantai Chenang mencari sarapan pagi...
tapi dah Allah kata bukan rezeki kami lagi tahun tu nak merasa.....sebab kedainya tutup la pulak sepanjang 4 hari kami di Langkawi pada tahun lepas...

Tahun ni saja jugak gatai2 nak pi Langkawi...kebetulan ada dpt tiket flight MAS agak murah la jugak....so aku pun sambarlaa tiket ni ....hehehehe....

Flight MAS kosong ok...tak sampai separuh pon penuh untuk route KL- Langkawi pada trip kami ni...seronok naik flight kosong rupenya....hahahah..

Tahun ni ada rezeki kami....semasa nak carik breakfast kami nampak kedai roti canai blackpaper bukak.....wuhuuuuu.......kami sampai kedai tu agak lewat jugak laa.....nak dekat pukul 11 am.....Alhamdulillah la roti canai blackpaper ada lagi.....

Ada beberapa pilihan roti canai blackpaper ni.....ada ayam.....ada kambing.....dan boleh tambah cheese dan telur jugak.....nyummm nyummm

Nak tau camana rupa roti canai blackpaper Langkawi? Jom layan gambar...

saya order roti canai blackpaper ayam telur and cheese...

ni rupa dalam nya....ada sayur kobis ...nyum nyummm...kenyang sampai lunch...



Just sharing....

Monday, 23 October 2017

Klinik Kesihatan KKM...ada yang buka sampai 9 malam

Jarang sebenarnya aku pi klinik kesihatan KKM..... bukan tak suka ke apa.....tapi mungkin sebab klinik swasta lah paling dekat dengan rumah....so memang ke situ je la.....

Last aku pi klinik kesihatan Kelana Jaya tahun 2013...sebab nak kawin punye pasal.....kena la buat ujian HIV......my impression is actually positif....almaklumla.   bayar seringgit je....
walaupun ada sedikkit masalah masa nak dapt result hiv tu....overall i'm satisfied with their service.....

Lepas tu ku dah tak pi dah klinik kesihatan.....layan klinik panel company jaaa....free pon free...hehe....

Tapi bila umur dah meningkat ni dan dah bermacam2 pulak penyakit yang timbul perlukan simpanan ubat yg berbulan2 .....ku rasa macam leceh la pulak nak asik mintak GL dari HR....rasa macam nak try gomen spital la kan....

tapi kalau pekerja swasta nak masuk spital gomen....prosedur nak dapat harga murah kita kena la mintak referal letter dari klinik kesihatan kkm...

yang tak bestnya cuti aku tinggal 2 hari je lagi ok....huhu...sapa suro kuat berjalan....kan dah cuti tinggai sikit....padan muka aku.....

maka aku mengugella klinik kesihatan yang bukak waktu malamm......jackpot...!!!! ada okayy....dekat dengan opis aku plak tu.....

maka pada petang jumaat yang mulia lepas kerja berdesuuup aku gi klinik kesihatan sungai buloh.....aku sampai sana dalam pukul 7 malam...
tak ramai ok ...ada la dalam 10-15 pesakit....giliran aku pon cuma 2 orang sebelum ku.....bahagiaa.....selepas bayar singgit...semua setel dalam masa setengah jam......weee.......

Alhamdulillah...thanks gomen bukak klinik kesihatan after opis hour.....sangat memudahkan untuk orang macam aku......walaupun doktor yang ku jumpa tu macam scary.....tapi matlamat nak dapat referal leetter pegi spital gomen tercapai juga......

seperti biasa last part of my entri is layan piccass...

macam tak percaya je kan kosong

tengah tunggu giliran nak masuk bilik doc a.k.a mo

hasil gugel aku terjumpa senarai klinik kesihatan di selangor yang buka sampai 9 malam, untuk pengetahuan korang juga ada klinik kesihatan di KL yg buka pada waktu malam juga ...contoh di Titiwangsa..  





Just sharing....

Wednesday, 5 July 2017

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip ) ke India - Day 2

Hari kedua di India..
ialah trip ala separa diva kami  laki bini melawat Taj Mahal

Sejak di Malaysia lagi kami dah booking kereta dengan syarikat India by Car and Driver, harga yg kami dapat USD110 kereta Avanza untuk sewa seharian, ada aircond wei....wajib la ada aircond sebab bulan May tu musim panassss kat Delhi & Agra... suhu sekitar 45-48 darjah selsius hokkay.

Kenapa kami x naik train je untuk ke Agra?.. Time is gold...trip kami ke India hanya 6 hari, makanya saya terpaksa la lupakan hajat nak merasa naik train di India...

Plan asalnye trip India 8 hari,  kami memang dah siap2 booking train di India melalui laman web
https://www.irctc.co.in/eticketing/loginHome.jsf. Saya siap apply irctc login id dan juga credit  card American Express lagi untuk nak booking ticket train online, sebab web irctc cuma boleh accept american express je.
Tapi disebabkan beberapa perkara yang tak dapat dielakkan, trip India terpaksa dipendekkan kepada 6 hari je....terpaksa batalkan hasrat nak naik train la nampaknya..sebab nak jimat masa..uhuksss...Nasib baik la train yang dah di booking tu boleh buat online cancellation dan refund...huhuhu....

Tepat jam 6 pagi driver kami bernama Sachin dah menunggu di lobi hotel Ibis Aerocity yg kami tidur semalam je.....perjalanan menggunakan highway dari Delhi ke Agra mengambil masa 4 jam....

bila hampir tiba ke destinasi kami perasan Sachin dok roger kawan dia standby kat parking....kami agak ni mesti kawan si Sachin ni amek upah jadi tourist guide Taj Mahal.....memang tekaan kami benar belaka turun je dari kereta selepas parking....terus kami diserbu oleh seorang tourist guide dan seorang photographer.....manis betul mulut depa cuba pujuk kami hire dia....macam2 la depa kelentong...contohnya kalau x pakai tourist guide kami kena beratur panjang la nak masuk Taj Mahal  ...kunun....huhu....tapi sebenarnya tiket foreign tourist punya barisan tu kosong je ok...local tourist je kena beratur panjang...... lega rasanya bila dah dapat lepaskan diri dari tourist guide tak bertauliah....jimat duit....;)

lepas ronda2 dalam komplex Taj Mahal yang luas tu hampir 2 jam....kami singgah di Agra Fort...dek kepanasan yang melampau dah juga kepenatan yang melampaui tenaga yang ada ...kami just posing ja kat luar Agra Fort tu....malas nak masuk hahaha.....

kami singgah makan di kawasan rnr highway Agra ke Delhi.....surprisingly makanan kat situ sedap ok....aku order pizza manakala asben ku order set capati with rice...pizza dia ada rasa kari ok...tapi sedap ..

Driver kami dropkan di Hotel Palace Heights di kawasan Connaught Place New Delhi...sebuah kawasan yang moden & terdapat banyak shops ..dalam bangunan hotel kami ada restoran yang sangat best namanya Zaffran.

Selesai checkin , kami minta hotel tolong arrangekan transport untuk keesokkan harinya untuk halfday tour Delhi dan Airport transfer....kami sewa minivan aircond + driver USD70..

Sebelah malamnya selepas dinner di Zaffran kami pi ronda2 sekitar Connaught Place & Palikar Bazaar.....bapak punye ramai orang kat India ni....fuhhh..

jom layan gambar....yuk!!

cobaan nak tourist guide and photographer nak goda kami hire depa.....sorry la x layan...huhu



Taj Mahal luar & dalam

Dinner di Zaffran



Palikar Bazaar..dapat la beli 3 helai kain sari kat sini...




Just sharing....

Monday, 30 January 2017

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip) ke India - Day 1


Kami sampai di New Delhi Airport agak lewat....maka kami plan untuk bermalam di hotel sekitar Airport saja pada malam pertama...saya dah booking awal 2 bulan di Ibis Hotel melalui Booking.com , harganya dalam Rm200++ satu malam termasuk breakfast....rasa saya ini la hotel paling murah di kawasan Delhi Aerocity... dari Airport kami menaiki teksi prepaid je untuk ke hotel....murah memang murah....tapi keadaan teksi dia tak best...huhu...pastu kena share dengan orang lain pulak tu dan perlu tunggu sampai kuota  tu penuh baru dia nak jalan.....nasib baik la Ibis Hotel tu tak la jauh sangat.

Itu je aktiviti Day 1 kami........nantikan pos Day 2 pula ...soon!!


My first breakfast in India


Just sharing....