Tuesday, 27 March 2018

Jalan-jalan melancong ke Pulau Rottnest dari Perth

Trip awal tahun 2017....kami pergi ke Perth untuk kali kedua......kali ni amek cuti panjang sikit ....8 hari.....highlight kali ni ialah le Pulau Rottnest dan Albany.

Nama Albany Western Australia ni first time saya dengar dari ofismate saya....dia pernah study di Albany....Manakala Pulau Rottnest ni terjumpa kat website TripAdvisor semasa saya search tempat2 menarik di sekitar Perth di web tersebut....terpegun melihat kebiruan air laut dalam gambar TripAdvisor, terus Pulau Rottnest menjadi destinasi wajib kalini bila di Perth.

Mengenai Pulau Rottnest ni saya buat research lebih sikit .... kalau nak beli ticket yang ada discount rajin2 la tengok website www.rottnestexpress.com.au atau www.rottnestfastferries.com.au.... lain2 informasi seperti peta pulau,tempat2 yang menarik, jadual perjalanan bas boleh juga didapati di kedua2 web ni atau di rottnestisland.com.au

Kami telah beli tiket online sempena promosi New Year Eve 2017...tak ingat sangat berapa tapi beratus RM la jugak.....masa ni ada diskaun dalam 20%.

Feri kami naik dari Fremantle ...dan perjalanan memakan masa sejam lebih...cantik ferinya...lagi cantek dari feri langkawi.....heheheh..masa pergi ke pulau...alhamdulillah ombak tak kuat...smooth journey.....tapi masa nak balik mak ai....melambong2 kooo.....serius ly tu perjalanan naik feri ayang saya tak dapat nak lupa....time tu baru ku tau perasaan mabuk laut tu macam mana......huhuhu

Nak jalan2 sekeliling pulau Rottnest ada beberapa cara.....jalan kaki....naik beskal.....naik segway atau naik bus. Kami memilih untuk nak bas hop in hop out untuk sekeliling pulau....memandang kami laki bini ni tak berapa nak fit sangat kan........dan masa kami di pulau pon tak de la lama sangat dalam 5 jam saja......so bus was our best choice...

Kami beli tiket bus tu masa kami sampai di pulau.....dekat jetty ada information center... kami amek map dan beli tiket di kiosk tiket bas....boleh bayar pakai kad kredit ye.....huhu

ok jom layan gambor...


Masa tengah beratur nak naik feri di jeti Fremantle...feri Rottnest Express warna merah putih tu.

Ini bahagian dalam feri.....kami antara penumpang pertama yg dapat masuk dalam feri........masa ni kami berdua je orang asia dalam feri......lain semua omputissss.....huhu



Pantai2 di Rottnest Island memang mashaAllah.......buat saya tergamam dengan keindahan ciptaan Allah.







Just sharing....

Friday, 23 March 2018

Jom Jengah My Kebun Mini , Nenas Sabah, Kale, Strawberry & Lemon

Macam dah lama tak post entry pasal kebun.....eh bukan macam dah....memang dah lama tu....




Ini Nenas Sabah......saya beli 2 anak pokok dari blog kebunbahagiabersama.... keduanya saya tanam dalam pasu jerr....dalam setahun cenggitu pokok pertama dah mula berbuah.....happy tak terkata ok.......amek masa 2 bulan jugak la baru petik buah nenas tu......lepas sebulan pokok pertama berbuah.....pokok kedua pulak berbuah.....I is double happy....!!  Nenas Sabah ni masa pokok tengah berbuah banyak pulak sulur anak pokok nenas yang tumbuh.......boleh tengok dalam gambar no. 3 tu.....ini pon banyak dah sulur2 yang saya dah cabut tanam tempat lain.....dah tak larat den nak menyabut semuanya......so ada yg ditinggalkan jee cenggitu......bila ada masa lapang nnti plannya nak cabut habes semua sulur tu pindah tempat lain..tapi tapi...bila la tu ek...??

Ini pokok kale....bukan kailan yer.....mat salleh banyak la makan sayur ni.....tapi I bukan mat salleh ye....huhuhu....terjumpa anak pokok ni jual masa ada event green world kat Starling Mall.....saja la nak cuba-cuba kan..........hidup dengan jayanya pulak tu nokss.....ku petik-petik buat sup, salad dan sayur stim daun kale ni......tapi my faberet is di buat sup.......ku tanam pokok kale ni di tempat separa teduh.....



Experimenting tanam pokok strawberry dalam kebun miniku....pokok strawberry albion ni ku beli dari FB Exotic Matahari Nursery...tuan punya nursery namanya Norasiah Jamil....masa ku beli pokok ni time musim hujan.....makanya batch pertama buah strawberry yg terhasil tak berapa cun sangat....macam ada penyakit yg menyerang.......ku buang aja semua buah tu.....dan tak lama lepas tu...berbuah pulak kali kedua masa musim panas.....kalini menjadi...yeehuuu......walaupun buahnya kecik-kecik je.....tak segedabak kat kawasan sejuk macam cameron highland tu.....tp ku tetap bersyukur.......agak-agaknya la kan.....kenapa ek kecik je strawbery tu? betul ke sebab bukan ditanam ditempat sejuk.....ataupun sebab saya kurang bagi kasih sayang atau baja kat pokok strawberry tu...? Cara saya jaga pokok ni.....letak tempat separuh teduh tp masih boleh dapat cahayamatahari....siram selang sehari bak kata puan nursery kak Asiah.....pastu saya sembur2 baja AB kat daunnya dan tanahnya juga.....


Ini pulak pokok lemon ku beli dari Kebunbahagiabersama lebih kurang setahun lebih....lebih sikit....hampir ke dua tahun.....ku tanam dalam pasu besar cap Baba......tahun lepas pernah berbuah sebiji....memang tak perasan bila dia berbunga.....alih2 ada buah jer......kali ni musim panas ternampak pokok ni berbunga......kudup bunga lemon ni warna ala-ala pink purplish.....ada 3 ketoi je bunganya......ketiga2nya kat dahan yang berlainan.....seketui-seketoi jugak.....tak pulak dia bergugus-gugus 3-4 buah macam pokok lemon kat obersea yg saya pernah nampak....huhu.....mungkin kurang kasih sayang pokok ni......almaklumlah saya ni pekebun asal boleh jer dan ikut mood....its just a hobby...I have my fulltime job yg busy, maghrib baru balik koo....apapun alhamdulillah atas kurniaan dari hasil kebun mini ku ya Allah.......walaupun tak seberapa ku tetap bersyukur....ecececehhhh.




Just sharing....

Tuesday, 13 March 2018

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip ) ke India - Last Day

19 May 2016 - My last day trip ke India.....huhuhu.....dah nak dekat dua tahun dah rupanya kejadian......


Plan dengan Aijaz Rasool....last day nak gi visit rumah dia.....memula dia macam hesitate sebab rumah tengah renovate..bersepah......kami kata x pe...x de hal.....

Lepas breakfast kami menghala ke rumah Aijaz.....unik !!!... rumahnya di kawasan berair.....kena jalan atas jambatan2 kecik......nice experience.... dalam rumah tu ada la dalam 7-8 orang tinggal di situ.....kami di hidangkan teh kashmir dan roti.
Melihat ke 'simple' lan hidup derang membuat kan saya rasa macam kagum dengan depa ni....

Kemudian kami melawat Shalimar Bagh.....salah satu taman bunga di Srinagar. Kebetulan masa tu musim panas dan bunga sedang mekar di sana.....maka banyaklah bunga-bunga mekar di taman.....tapi yang sedihnya musim bunga tulip dah habis.....uhukss ...ada bayaran dikenakan nak masuk taman bunga ni...murah aja.....dun worry.....tp sy dah lupa la berapa rupee.....almaklum dah nak dekat dua tahun kejadian.

Dah penat ke taman bunga....kami di bawa melawat masjid di Srinagar....Serius lupa nama masjid tu....bila melawat masjid ternampak banyak tali2 tergantung atau terikat keliling masjid terus teringat kat cerita Bajrani Baaijan babak mak Syahida berdoa ikat tali kat masjid......tak tau la ini budaya orang Kashmir atau mazhab fahaman mana yang derang praktis.....

Kami ke Dal Lake pula....ronda2 naik kereta keliling tasik......nak ronda naik boat/sampan  time tu serius tak da mood .....huhuhu......nampak banyak houseboat keliling tasik....ada juga byk boat yang jual2 barang mencari pelanggan....

Sebelum naik flight ke Delhi pada pukul 5 ptg....kami singgah di atm....nak keluarkan duit buat pembayaran pada Aijaz....ok laaa....total 3 hari 2 malam masuk makan minum (breakfast & dinner) transport hotel rm 4++ sekepala.

Sampai di Airport Delhi Domestic dalam pukul 6 ptg.....kami amek bas ke terminal international....tiket balik KL pukul 11 malam..kamu just lepak2 kat lounge airport sebab dapat MHupgrade business class.
Tengah2 lepak tu tetiba dengar kecoh2 kat bawah......rupanya ada flashmob.....layaaan....dapat la tengok live orang menari Bollywood on our last day in India....hehehehe

Jom layan gamborrrr

Link ke  pos Trip India Day 1 , Day 2 , Day 3 , Day 4 & 5 , Day 6



Jalan nak masuk ke rumah tour guide kami.

Banyak kan tali2 tergantung kat masjid Srinagar...x tau laa ni hiasa ke atau ada apa2 significant keagamaan.....hmmmm...lupa plak nak tanya tour guide.


Shalimar Bagh...

Snek dalam flight Go Air Srinagar-Delhi


Kalau ada rezeki lagi....saya memang nak datang India lagi.....what a unique country....
tapi encik hubby macam tak berminat......uhuuukkk



Just sharing....

Monday, 1 January 2018

Trip 6 hari 5 malam (Short Trip ) ke India - Day 4 & 5

Day 4 (17 May 2016)

Trip di Kashmir kami sudah arrange dengan guide kami seawal kami masih di Malaysia lagi.

Kami dah inform pada 17 May untuk melawat Pahalgam iaitu tempat banyak filem2 hindustan shooting....hehe....so Mr. Aijaz Rasool dah sediakan transport kami dari hotel Srinagar ke Pahalgam ....

Perjalanan mengambil masa dalam 3 jam...highlight di Pahalgam ialah Baisaran Valley atau juga di kenali sebagai mini Switzerland.

Untuk ke Baisaran Valley cuma boleh hiking atau naik pony je....ramai yg memilih pony untuk ke sana....kami pon samalah kan.....nak fefeeling jap atas kuda....nak hiking macam la fit sangat.....perjalanan naik pony agak mencabar....kena pandai stabilkan badan.....agak sakit belakang la jugak sebab kena turuun nek bukit....

Tips.... silalah bargain bersungguh2 semasa nak hire kuda tu....depa ni kuat mencekik darah....dan jangan lupa sewa boot juga sebab banyak lecak. Bargain la antara Rs1000-Rs1500  satu pony + boot.

penat naik pony hilang terus bila sampai di Baisaran Valley....sooo beautifull...soo blissfull nye la haaaii....kat situ ramai gak org dok juai2 shawl Kashmir dan seperti biasa bargain hard!!

kami pekena Maggi Masala & Kashmiri chai untuk mengisi perut di Baisaran. Pastu turun balik naik kuda.....then lepak jap tepi sungai Lidder sambil minum chai panas....nyaman..!!

Link ke  pos Trip India Day 1 , Day 2 , Day 3 , Day 4 & 5 , Day 6

Naik Pony...



Ni la Baisaran Valley


Lidder River



Day 5 (18 May 2016)

Kami ke Sonmarg ....perjalanan ke sana 3 jam lebih juga....tak tidur ok dalam jeep....sebab nak layan pemandangan on the way ke sana.

Highlight di Sonmarg adalah Thajiwa's Glacier...nak pi men salji di musim panass..... weeee...Excited weeii....

Jalan  dari  tempat parking kereta pelancong ke Thajiwa's glacier ni di jaga oleh local taxi mafias dan pony wallas....seperti biasa kena bargain hard!!'..kalini x mo naik pony dah sebab sakit pinggang hehe....so naik taxi je la......alahaiii 15-20 menet je ok perjalanan naik taxi tu.....tapi bapak ai mahai bebenor depa mengetuk para pelancong ni..adoi laaa...ku x ingat sangat la brapa.....dalam Rs2000-Rs3000 jugak la kot untuk kami ber3 (termasuk tour guide kami yg tetibe nak join pulak).

Tapi x pe la...sebab nak sangat main salji di musim panass.....ku layankan la walau mahal kena ketuk....

Pemandangan Thajiwa's glacier memang superb laa.....terkedu tergamam menyanjungi kekuasaan Allah.... Aku dan lakiku sempat la layan main sledge di situ......nasib baiklah sledge tu boleh gerak nak menampung berat lakiku yang 120 kilo tu ...nasib baik x patah....hahahah

Sampai je area Sonmarg...memang byk nmpak ais beku ni di tepi2 jalan.


Thajiwa's Glacier....kalo korang prasan ni la tempat last scene Bajrani Bhaijan

Seb baik sledge tu x patah bang oi...!!!

Lepas taxi mafia tu turunkan kami ...kena jalan sket lagi dalam 10 menet untuk ke Thajiwa's Glacier





Just sharing....

Sunday, 26 November 2017

Malindo Bites - inflight meal KL-Bandung

KL-Bandung Malindo return flight. Its my first time booking Malindo flight outside of Peninsula Malaysia route. Days before my scheduled flight, I kept wondering does Malindo serve meal during KL-Bandung flight? I really mean something besides cookies or cakes that usually serve in domestic flight.

I've googled around for some info but didn't find any.....huhu......for my type of person who always hungry during flight, kind of fustrating not finding any info about the 2 hours Malindo KL-Bandung inflight meal from google....it made me really anxious....haha

So I just wait till the day came  and planning to share in the internet what type of meal served in Malindo KL-Bandung route.....

Here it is.....
 I' m sooo relieved....

it's  a yummy pizza and yummy green muffin....munching them while watching Trolls inflight...fell in love with the green muffin eventhough don't know what made it green though....green tea perhaps?

Had to eat the yummy pizza with my bare hands...huhuhu.....a bit messy.....it will really help if they provide a plastic spoon or fork....or maybe a wet tissue to wipe off the sticky cheese from my hand...


and....uh haaa...the Malindo Bite price already included in your flight ticket....no need to pay extra for the meal......






Just sharing....