Sunday 9 February 2014

Sardin Masak Lemak Cili Padi

Makan tengahari saya tadi...
Selalunya kalau beli sardin dalam tin, saya masak sambal sardin jer...ataupun dibuat inti roti....

Tapi sejak 2 menjak ni saya lebih suka ikan sardin dalam tin tu dimasak gulai tempoyak atau masak lemak cili padi seperti dalam gambar di atas...dan pendapat saya ikan rasa kurang hanyir kalau masak cara ni....

senang guna ikan sardin ni...tak payah nak susah payah untuk siang ikan &basuh ikan dgn asam limau/jawa......kalau kita beli ikan sardin dalam minyak zaitun...kita boleh terus je masuk dalam masakan......kalau kita beli sardin dalam tomato sos, kite cuma perlu ambik ikan sardin tu je, kalu nak basuh sikit kasi hilang sos tu pon boleh....

saya nak share resipi dalam gambar tu dgn korang....senang je resipi ni.....

bahan-bahan
Ikan sardin dalam tin
Santan cair
santan pekat
1 inci kunyit hidup (tumbuk hingga haluss)
7-11 biji cili padi, ikut tahap pedas memasing la ye  (tumbuk hingga halussss)
belimbing buluh
1 helai daun kunyit (hiris)
2-3 helai daun limau purut (hiris)
sedikit asam keping (sekeping kecil dah cukup)
serbuk kunyit (untuk tambahan)
garam

cara masak
letak santan cair dicampur kunyit hidup dan cili padi yang sudah ditumbuk halus ke dalam periuk....
masak hingga mendidih campuran santan cair tu....jangan luppa kacau santan tu selalu...
masukkan belimbing buluh....masak sampai sedikit lembut..
masukkan sardin....hirisan daun kunyit dan daun limau purut....dan sedikit asam keping ke dalam periuk..
tambah juga garam dan serbuk kunyit untuk lebih rasa....
akhir sekali masukkan santan pekat dan biarkan mendidih masakan tu...jangan lupa kacau sikit-sikit
siap...!


Just sharing....

No comments:

Post a Comment