Friday, 24 May 2013

Permit Pembantu Rumah Asing

Semalam bila berkesempatan M.C sebab diserang batuk dan selsema yg agak teruk kerana allergik akibat cuaca yg  tak menentu sekarang ni Cik Zy pun  bukak la balik file permohonan permit pembantu rumah asing yg telah Cik Zy submit di Imigesen Putrajaya pada bulan Disember 2012.
Dah 5 bulan baru terhegeh nak check status permohonan sedangkan kalau ikutkan standard prosedur imigresen sebulan selepas submit borang permohanan tu keputusan dah pon keluar.....(sila jangan tiru macam Cik Zy.....)

Untuk check status permohonan boleh rujuk website ni https://eservices.imi.gov.my/myimms/PRAStatus

Kenapa ada dua rekod eh...? Haa.... sebab sebelum Kak Fin datang kerja kat rumah..Cik Zy ada buat permit untuk pembantu sebelum ni iaitu Kak Nurial...tapi dulu ada agent yang uruskan permit Kak Nurial....disebabkan gaji Cik Zy bawah rm10000 maka hanya layak ambil satu je pembantu rumah oleh sebab tu Cik Zy kena batalkan dulu permit Kak Nurial dengan bayar denda sita RM250 dan buat laporan polis  dulu barulah boleh proceed buat permohonanan permit untuk Kak Fin pula...

Alhamdulillah ... permohonan permit untuk kak Fin dah diluluskan..... lepas dapat tau keputusan ini terus dgn gigih cik Zy  pergi ke Imigresen Jalan Duta untuk bertanyakan prosedur seterusnya....
(untuk pengetahuan u olss.....hanya pada peringkat pertama iaitu masa nak submit borang permohonan permit/pas kerja sementara hanya boleh buat di Imigresen Putrajaya.... tapi prosedur-prosedur seterusnya boleh dibuat di mana2 cawangan imigresen yang ada perkhidmatan bahagian pembantu rumah asing)

Sampai di sana....terus ke level 2 di bahagian pembantu rumah.....Tak sampai beberapa minit terus cik Zy dapat surat Permohonan Pas Lawatan Kerja Sementara yang mengandungi maklumat bayaran-bayaran yang perlu dibuat (dalam RM1100 la jugak kena bayar...hohoho) dan juga penerangan prosedur seterusnya....haaaaa sekarang lepas ni apa yg perlu dibuat is Cik Zy kena pi Fomema KL branch untuk register Kak Fin punye medical checkup....tapi sebelum tu kena singgah dulu bank untuk buat bank deraf RM190 untuk dibayar kepada fomema.....huhu...insyaAllah benda ni semua Cik Zy plan pada 28 May ini....dah siap2 amek cuti.....huhu....semoga berjaya ...!!

Registration procedures at Fomema


Sebelum mengakhiri entri pada hari ni....CIk Zy nak mengucapkan berbanyak terima kasih kepada tuan punye blog http://aweng-mamaglam.blogspot.com kerana sangat membantu dalam mendapatkan info-info mengenai permohonan pembantu rumah asing ni.....korang boleh terjah entri ni jika nak tau lebih lanjut.....

Klik sini untuk Prosedur pengambilan PRA - bahagian pertama

Klik sini untuk Prosedur pengambilan PRA - bahagian kedua

Klik sini untuk prosedur memperbaharui pas lawatan sosial tahun kedua

other related post...

~ Itsy Bitsy Itchy Typie Hand~: Permit oh permit
~ Itsy Bitsy Itchy Typie Hand~: Permit maid dah expired !!


Just sharing..

No comments: