Senang je nak buat jeruk binjai ni..
1. Mula sekali kenalah pi kedai / gerai yang jual buah binjai ni...buah ni bermusim.... Maka kenalah tunggu masa musimnya datang..... Kat KL so far memang tak pernah jumpalah orang jual buah binjai ni..... Selalu stok binjai ni banyak ada di Melaka.... Kalau area Simpang Ampat/Alor Gajah exit highway tu jual dalam RM 15 sekilo...Mahai gak la... Tapi kalau nak lagi murah kenalah tanya pak mertua aku kat pasar mana dia beli buah ni....aku tak tau mana dia beli dengan harga lagi murah ni kat mana...Rahsia katanya.... Huhuhu...
Biasanya binjai ni ada 2 jenis... Satu masam dan satu manis..... Dan ada juga lagi satu yang di jual ialah binjai masam yang terlebih masak sampai kulit dia dah jadi kedut, yang ni rasa dia masam2 dan pahit sikit..
Nak buat jeruk eloklah pilih yang masam... Kalau yang jenis manis elok makan macam gitu je, tak payah nak jeruk2 atau buat sambal belacan... Ada jugak orang panggil binjai yg manis ni buah kemang jugak....
2. Lepas beli buah2 binjai... Elok la kita basuh dan toskan buah tu sampai kering sikit.
Lepas basuh dan tos.... Yang kuning tu masam... Yang bujur panjang kat tengah tu manis.... Yang coklat muda tu binjai masam yg terlebih masak sampai kulit dia dah berkedut rasa masam pahit. |
Atas manis buat makan gitu je...tengah masam sedap buat jeruk atau sambal belacan |
Macamni rupa isi dia |
Isi binjai.... Bau dia punyela merahang rahang.... |
3. Untuk buat jeruk amek binjai masam yang warna kuning tu dan/atau binjai yang masam pahit... lepas tu potong dia macam dalam gambar.
4. Lepas potong tabur sedikit garam atas permukaan isi binjai tu seperti gambar di bawah...
5. Letak dalam bekas bertutup... Biar kan dia dalam sejam dua kat luar.... Pastu masuk dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.....
Jeruk binjai masam buatan sendiri |
Just sharing....